סבתא חנקה, אני ועדי

15.1.2021

המבוגר האחראי *

לפני הרבה שני כשאור, הבן שלי, היה בן שלוש בערך, הייתה לנו הדרכה של מכון אדלר בקיבוץ. עד היום אני זוכרת משם כל מיני טיפים והמלצות. פעם אחת בהדרכה דיברו איתנו על סיטואציות בהן אנחנו מאד כועסים על הילד שלנו, או נפגעים ממנו, ואז הרבה פעמים התגובה שלנו כהורים היא לכעוס עליו ולשלוח אותו לחדר שלו שיירגע. המנחה דיברה אז על כך שהחדר של הילד, בדר"כ, מלא בגירויים ומשחקים ולשלוח את הילד לחדר לא תמיד גורם לו להבין שהוא עשה משהו לא בסדר והציעה משהו אחר. היא הציעה שמקום לשלוח את הילד נגיד לו שקצת קשה לנו בגלל ההתנהגות שלו עכשיו ואנחנו רוצים רגע להיות עם עצמנו ושאנחנו נלך לחדר שלנו להירגע.

כמה ימים אחרי ההרצאה הייתה לי הזדמנות לבחון את ההמלצה. אור מאד השתולל ושום דבר לא עזר להרגיע אותו, ובשלב כלשהו נתן לי מכה באף. מכירים את התחושה אחרי מכה באף? כאב חזק, דמעות ובעיקר עלבון. מין כאב כזה שמערער אותך לגמרי לכמה שניות. והדחף הראשוני היה לצעוק עליו אבל נזכרתי בהרצאה ואמרתי לו בשקט שקיבלתי ממנו מכה וזה מאד כואב לי אז אני הולכת רגע לחדר לנוח והוא צריך להישאר בסלון. והאמת, זה עבד כמו קסם. גם הוא נרגע והבין שעשה משהו שפגע בי, גם לא צעקתי עליו או הגבתי מתוך הכאב תגובה שמן הסתם הייתה יוצאת קצת מוגזמת בגלל הכאב הרב, וגם הצלחתי באמת כמה דקות לנוח ולהרגיע את הכאב.

נזכרתי השבוע בסיפור הזה כשקראתי מייל ששלחה אליי לקוחה מהעבר. לפני שבע שנים בערך הזמינו אותי לקיבוץ במרכז לסייע בסכסוך בין משפחה לקיבוץ. האישה והבעל שהיו סביב גיל 55, איכשהו מצאו עצמם בקונפליקט מאד קשה עם הקיבוץ סביב בעיה אישית שנגררה מוועדת פרט, לצוות רווחה, להנהלה – בכל פורום אפשרי, ובשום מקום לא הצליחו להגיע להסכמות והעלבון והקושי רק התגברו. נפגשתי עם בני הזוג ונציגי ההנהלה לגישור שהתמקד בשני נושאים – בצורך הספציפי של אותה משפחה ובנתק ובכעס בין המשפחה לקיבוץ. היו לנו שלוש פגישות במהלכן עלו הדברים והייתה הזדמנות אמיתית לאיחוי הכאב והקרע. המענה לצורך של המשפחה היה קצת יותר מורכב – זו הייתה הוצאה לא קטנה במקביל למורכבות שקיימת תמיד בקהילה כמו קיבוץ, מורכבות של איך ומה לאפשר במסגרת ההחלטות הקיימות והרצון שלא לייצר פערים או תקדימים.

בתוך תהליך הגישור ומעצם היותו גלוי ופתוח צצים לפעמים הפתרונות ובאמת, בשלב כלשהו מצאנו את הדרך ונוצרה הסכמה שהצליחה לתת מענה לשני הצדדים. הפתרון התייחס למצב אותה עת והשתדלנו להעריך את כל מה שיכול לקרות וגם לכך התייחסנו בכך שאחד הסעיפים עסק בטווח הרחוק. אני עד היום זוכרת (ולמען האמת גם שומרת) את המכתבים שקיבלנו, אני והנהלת הקיבוץ, מהמשפחה בהם ביטאו את התודה הגדולה על האמפטיה, הרצון ללכת לקראת והגמישות.

לפני כמה שבועות יצרה איתי קשר האישה ובמקביל גם מנהל אותו קיבוץ. שניהם ביקשו ממני לתת פרשנות לסעיף מסוים, אותו סעיף שעסק בטווח הרחוק. מסתבר שאותו סעיף, שאז היה נראה לנו נותן מענה לכל האפשרויות, לא צפה את ההחלטות שאותו קיבוץ קיבל במהלך השנים, וכיום יש ויכוח מה צריך לעשות. הזכרתי גם לאשה וגם למנהל אותו קיבוץ שבהסכם יש סעיף שקובע שאם אין הסכמה לגבי פרשנות של סעיף מסוים יש לפתור את הנושא בגישור והצעתי את עזרתי.

לפני כמה ימים קיבלתי מהאישה מייל קשה מאד. במייל היא מביעה את תסכולה וכאבה על מה שמתרחש כעת ובין השאר מטיחה בי מילים קשות. ברגע הראשון הרגשתי בדיוק כמו אותו כאב שהיה לי מהמכה באף. נפגעתי וכעסתי ומיד רציתי להגיב. כתבתי לה מייל תשובה ובו התייחסתי לטענות שלה כלפיי ומבלי להיכנס לגישור עצמו הזכרתי לה את הסיטואציה שהייתה אז ולמה אי אפשר לשפוט את הדברים היום וחזרתי והדפתי את המילים הקשות שלה.. בקיצור – השבתי את כבודי. אבל לא שלחתי את המייל. שמרתי בטיוטות והחלטתי לחכות קצת לפני שאני שולחת, לחשוב על זה שוב.

כשחשבתי על זה הבנתי שאם אשלח את המייל אז יכולהיות שבאמת כבודי יושב אליי אבל זה ברור שאז לא אוכל לעזור ולקיים פגישת גישור ולנסות לסייע להביא אותם להסכמות. ומצד שני, אם באמת חשוב לי לעזור, ואני מבינה שהסיטואציה לא פשוטה עבורם ומעוררת רגשות קשים, אני יכולה לשלוח תשובה קצרה שמתייחסת לרגשות שלה, שומעת אותם, ומציעה לסייע בפגישת גישור, מבלי להגיב לדברים שהטיחה בי. להיות מה שנקרא "המבוגר האחראי". וכמו אותן כמה דקות אז לפני הרבה שנים בחדר השינה שלי נרגעת מהכאב באף ומצליחה לצאת רגועה יותר ובשקט להסביר לאור מה קרה, היומיים שהתשובה שלי שכבה בטיוטות עשו את שלהן. הרגשתי שכלפי עצמי, לעצמי, החזרתי את הכבוד שלי ונרגעתי. מחקתי את הטיוטה ושלחתי תשובה קצרה והצעתי לסייע. מקווה שיבחרו בדרך הזו.

שיהיה לכולנו סוף שבוע גשום ונהדר



* ביטוי שעוסק בתפיסת מקומו של אדם כאחראי בסיטואציה מסוימת או במערכת יחסים.

כלוב של זהב - 8.1.2021

נפש בריאה בגוף בריא - 1.1.2021

הכל אפשרי - 25.12.2020

בחירה חופשית - 18.12.2020

ויהי אור - 11.12.2020

פרה פרה - 4.12.2020

אהבה ללא תנאי - 27.11.2020

החוקים נוצרו כדי שיפרו אותם - 20.11.2020

סייג לחוכמה שתיקה - 13.11.2020

שיטת הסלמי - 6.11.2020

אפשר לחתוך את המתח בסכין - 30.10.2020

עשית לי את היום - 23.10.2020

תוכנית מגירה - 16.10.2020

הדם סמיך ממים - 9.10.2020


לקוות לטוב להתכונן לגרוע - 2.10.2020

הכתובת הייתה על הקיר - 25.9.2020

אתה יכול להוביל את הסוס לשוקת, אבל אינך יכול להכריח אותו לשתות - 18.9.2020

ומי חלם שהעולם מלא בעוד מיליון זוגות - כמו שנינו - 11.9.2020

חמש דרכים לחזור לעבודה אחרי שנה - 5.9.2020