1.1.2021

נפש בריאה בגוף בריא *

שנה חדשה היא תמיד הזדמנות לעצירה. הזדמנות לקבל החלטות ולהצהיר הצהרות. שנה חדשה היא הזדמנות להיות אופטימיים ולהאמין – להאמין שהיא תהיה טובה יותר, להאמין שאעמוד בהחלטות שקיבלתי בתחילתה, להאמין בעצמי. יש משהו חגיגי וסימלי בתחילת שנה שמאפשר את הרגע הזה, רגע של אולי סיכום השנה שהייתה ומחשבה על השנה שארצה שתהיה לי. בתוך המירוץ היומיומי אני אוהבת שיש את הרגעים הסימליים האלו שמאפשרים לי רגע להסתכל פנימה.

בסופה של שנה מוזרה ושונה, מפחידה לא מעט פעמים, אני בוחרת לעצור רגע ולבחור כמה דברים שהייתי רוצה לזכור בשנה החדשה. דברים שיעזרו לי לשמור על נפש בריאה וגוף בריא:

* ספורט – טוב, זה מתבקש לא? אמרנו גוף בריא ונפש בריאה אמרנו ספורט. לפני חודשיים חזרתי לרוץ, אבל הפעם אני עושה את זה לאט (האמת, מי שראה אותי רצה יודע שזה תמיד היה לאט, מאד לאט..). אני מתכוונת שהפעם אני מתחילה ממש בקטן ומתמידה. בשנים האחרונות בכל פעם שהחלטתי לחזור ולהתחיל לרוץ זה היה לוקח בערך 3 פעמים של קימה מוקדמת, ושעה של ריצה ומאמץ, השרירים היו נתפסים, הייתי גאה בעצמי.. ואחרי 3 פעמים מפסיקה. זה היה קשה מדיי ואינטנסיבי מדיי. הפעם עושה את זה לאט – פעמיים בשבוע חצי שעה של ריצה והליכה לסירוגין ועוד פעם או פעמיים הליכה. וזהו. לא מנסה לשבור שיאים אלא פשוט להתמיד במעט הזה שהוא המון.


* להציב גבולות – השנה האחרונה המחישה כמה צריך לפעמים להציב גבול כדי לשמור על עצמי וגם על אחרים. כל הסיפור של המסיכה היה מזכיר לי כל פעם מחדש את הנושא של הצבת גבולות. לא בכל המפגשים הקפדתי על כך, ותמיד בסוף המפגש הייתי נלחצת – אולי נדבקתי? אולי הדבקתי? כל הדיונים והפרסומים סביב המסיכה והסיבות לשים אותה – שמירה על עצמי, שמירה על אחרים (מתוך אכפתיות ודאגה לקהילה) – זה בדיוק כמו לדבר על הרבה גבולות אחרים בחיים שחשוב להקפיד עליהם בשביל לשמור על עצמנו ומתוך כבוד ואכפתיות גם לאחרים. אז בוחרת השנה להקפיד יותר על הגבולות שאני שמה לעצמי בכל מיני תחומים.


* נתינה וסבלנות - מחקרים מתחום הפסיכולוגיה החיובית מדברים הרבה על נתינה והתנדבות. הם מראים כי אנשים שמתנדבים יותר, הם מאושרים יותר ושמחים יותר ואפילו בריאים יותר. אני מכירה את התחושה הזו שיש לי אחרי שעזרתי למישהו – הלב מתרחב ואני מרגישה טוב. פשוט טוב. מה שגיליתי על עצמי שהרבה פעמים מה שנותן תחושה טובה במיוחד אלו אותן פעולות ממש ממש קטנות שאני עושה בשביל מישהו אחר, שאפילו לא דורשות הרבה מאמץ אלא בעיקר סבלנות ותשומת לב. מכירים את זה שאתם נוהגים בכביש ויש מצד ימין טור של מכוניות שמנסות להשתלב וכל מה שנדרש זה רגע להאט ולאפשר למכונית או שתיים להיכנס.. אז כשאני עושה את זה, ואפילו מוסיפה חיוך ונפנוף לשלום למכונית שמשתלבת, זה תמיד נותן לי הרגשה נהדרת. או הפעולה הקטנה הזו של לפתוח את הדלת בכניסה לאיזה בניין בשביל מישהו שבדיוק רצה לצאת ויש לו שקיות בידיים.. הפעולות הכי קטנות ושבעיניי מבטאות אכפתיות ותשומת לב, והשנה ארצה לשים לב ולעשות אותן יותר.


* חמלה עצמית – חמלה עצמית היא אותו רגש של חמלה – הרצון להפחית את הסבל של האחר – שהוא מופנה הפעם כלפי עצמנו. חמלה עצמית משקפת את הרצון שלנו להפחית את הסבל שלנו, למנוע מעצמנו מצוקה ואומללות. ונראה לי שיחד עם הצבת מטרות ויעדים לשנה החדשה, חשוב לי לזכור גם להיות בחמלה עצמית. הפסיכולוגית קריסטין נף הציגה את מושג החמלה העצמית והגדירה שלושה מרכיבים לחמלה עצמית: קשיבות/נוכחות – היכולת להכיר בחולשות או בטעויות שלי מבלי לשפוט אותן או לנסות להקטינן, נדיבות כלפי עצמנו – להיות נחמדה וטובה אל עצמי גם כשקשה או כשיש לי ביקורת כלפי עצמי (ותכל'ס, להתנהג אל עצמי כמו שהייתי מתנהגת אל חברה ששיתפה אותי על משהו שהיא לא מרוצה בעצמה..) וההבנה שכולנו בני אדם - כולנו טועים ונכשלים. זו לא רק אני. אז השנה בוחרת להיות יותר בחמלה כלפי עצמי.

יש לי הרגשה די טובה שאם אצליח אפילו בחלק מהדברים – יהיו לי השנה נפש בריאה וגוף בריא! בטוח!.. אולי... הלוואי.

שתהיה שנה נהדרת וסוף שבוע מעולה


* "נפש בריאה בגוף בריא הוא תיאור קצר אך מלא של אושר בעולם" ג'ון לוק.

"נפש בריאה טובה מגוף בריא" - פיתגורס

הכל אפשרי - 25.12.2020

בחירה חופשית - 18.12.2020

ויהי אור - 11.12.2020

פרה פרה - 4.12.2020

אהבה ללא תנאי - 27.11.2020

החוקים נוצרו כדי שיפרו אותם - 20.11.2020

סייג לחוכמה שתיקה - 13.11.2020

שיטת הסלמי - 6.11.2020

אפשר לחתוך את המתח בסכין - 30.10.2020

עשית לי את היום - 23.10.2020

תוכנית מגירה - 16.10.2020

הדם סמיך ממים - 9.10.2020


לקוות לטוב להתכונן לגרוע - 2.10.2020

הכתובת הייתה על הקיר - 25.9.2020

אתה יכול להוביל את הסוס לשוקת, אבל אינך יכול להכריח אותו לשתות - 18.9.2020

ומי חלם שהעולם מלא בעוד מיליון זוגות - כמו שנינו - 11.9.2020

חמש דרכים לחזור לעבודה אחרי שנה - 5.9.2020