25.9.2020

הכתובת הייתה על הקיר*

במהלך פגישת הגישור שהייתה לי איתם השבוע היה איזה רגע שבו הוא, הבעל, היה כל כך נסער שהוא פשוט קם מהכיסא. לא היה מסוגל לשבת.

הם נמצאים בהליך גירושין והגיעו אליי לגישור על מנת להגיע להסכם כולל בכל הנושאים הקשורים לילדים ולסיום הנישואים, ולהגיש אותו לאישור בימ"ש.

יש להם שלושה ילדים בגילאי 5, 8 ו-10 והם בדיוק סיימו לבנות את ביתם החדש. היא סיפרה שהתלבטה תקופה ארוכה ובסופה החליטה שהיא רוצה להתגרש. כבר הרבה זמן סיפרה המצב ממש לא טוב. אין כבר קשר, אין אינטימיות. אין שמחה בבית.

הוא היה מופתע ובעיקר פגוע. לא הצליח להבין איך זה יכול להיות שהיא חושבת על זה כבר חצי שנה. הפגיעות וההפתעה באו לידי ביטוי בכעס: "אם היית אומרת לי לפני חצי שנה כבר היינו במקום אחר היום. הייתי כבר ... לא יודע.. הייתי במקום אחר". הוא לא היה מסוגל להתקדם ולדבר על חלוקת ימי השהות של הילדים או על איך ייחשבו את שווי הבית. כל הזמן חזר בכעס על העובדה שהיא כבר ידעה כמה חודשים שהיא רוצה להתגרש ופתאום הנחיתה עליו את זה.

כשחשבתי על זה שמתי לב שאצל הרבה מהזוגות שמגיעים אליי לגישור בגירושין, יש צד אחד שהתבשל עם ההחלטה לא מעט זמן ויש צד שמופתע. לא היה לגמרי מוכן לזה. גם אם ניסו טיפול זוגי או נתנו עוד צ'אנס, בסוף כשהם מגיעים לגישור, והם מספרים על ההחלטה, הם חוזרים לנקודת ההתחלה (לכאורה) בה צד אחד החליט לאחר מחשבה ארוכה והצד השני לא.

הבעל הזה ממש ביטא את המצוקה דרך הגוף. הוא קם ונעמד, והסתובב בחדר. לא היה מסוגל לשחרר את הכעס ולהתקדם.

נזכרתי במשפט של הנזיר הבודהיסטי ומורה הזן טיק נהאת-האן. הוא אמר: "סליחה היא וויתור על התקווה לעַבַר טוב יותר". תחשבו על זה רגע. סליחה היא וויתור על התקווה לעַבַר טוב יותר. סליחה לעצמי או סליחה למישהו אחר.

סליחה שלא ראיתי, לא הבנתי, פגעתי, לא עשיתי, כעסתי... או לדוגמא סליחה לה על שהיא לא אמרה, הסתירה, פגעה..

זה לא אומר, להבנתי, לא לכעוס. וזה לא אומר שתחושת הפגיעה נעלמת. זה אומר להשאיר את העבר בעבר. אין מה לעסוק בו כי אי אפשר לשנות אותו. אפשר ללמוד ממנו. ובמקום לעסוק בתקווה לעַבַר טוב יותר, לבחור בתקווה לעתיד טוב יותר.

ברגע שהבעל הצליח להבין שלא יוכל להחזיר את הגלגל חצי שנה אחורה, הוא הצליח, יחד עם הפגיעה שחש, להתמקד באיך להסכים על עתיד טוב יותר, בעיקר בשביל הילדים.

וכן, גם להבין שהכתובת הייתה על הקיר וללמוד, אולי, לפעם הבאה, לשים לב לסימנים ולתחושות, ואולי אפילו לעשות משהו.

שבת שלום.


* הדבר היה צפוי מראש , הייתה אזהרה שקדמה לאירוע והיא הייתה מאד ברורה. אי אפשר היה שלא להבחין בה. המקור לביטוי הוא סיפור מקראי בספר דניאל לפיו בעת משתה שערך המלך בלשאצר הופיע על הקיר הרישום "מְנֵא מְנֵא תְּקֵל וּפַרְסִין". דניאל נקרא להסביר מה כתוב - המשפט התברר להיות נבואה לחורבן של בבל.



חמש דרכים לחזור לעבודה אחרי שנה - 5.9.2020


ומי חלם שהעולם מלא בעוד מיליון זוגות - כמו שנינו - 11.9.2020

אתה יכול להוביל את הסוס לשוקת, אבל אינך יכול להכריח אותו לשתות - 18.9.2020